19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsilierii transportatori, incompatibili

Consilierii transportatori, incompatibili

Consilierii judeţeni care sunt asociaţi sau deţin funcţii de conducere la firmele de transport ce au câştigat trasee în Dolj vor fi obligaţi să aleagă între renunţarea la traseu sau la funcţia din administraţia locală pe motiv de incompatibilitate.

 

Transferul serviciilor de transport de persoane în judeţ către administraţia judeţeană a transformat doi dintre consilierii judeţeni aleşi pe listele PSD în incompatibili. Aceştia vor fi nevoiţi să renunţe la traseele pe care le-au câştigat la licitaţie în judeţ sau la funcţia de consilier judeţean, având în vedere faptul că între Autoritatea Judeţeană de Transport înfiinţată în subordinea CJ Dolj şi societăţile de transport va fi încheiat un contract de delegare a gestiunii.

Potrivit secretarului judeţului Gheorghe Barbărasă, la şedinţa din această lună a consiliului judeţean aleşii vor avea de votat contractul-cadru de delegare a gestiunii pentru transportul judeţean, după care consiliul va încheia contracte cu fiecare dintre operatori. „În şedinţa de luna aceasta, consiliul judeţean va aproba contractul de delegaţie de gestiune pentru transportul de călători judeţean. Bineînţeles că un asemenea contract nu se va putea încheia dacă vreun transportator are şi calitatea de consilier judeţean“, a spus Barbărasă. Legea nr. 161/2003 prevede la articolul 90 faptul că aleşii „care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al Consiliului de Administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat, cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări servicii, executare de lucrări, furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective“.

 

Între trasee şi funcţie, consilierii aleg transferul acţiunilor

 

Dovada că aleşii au firme de transport va fi făcută, potrivit secretarului, de structura acţionariatului adusă de reprezentanţii societăţilor la semnarea contractului. „La încheierea contractului din partea firmei de transport îmi vor aduce structura acţionariatului. Dacă unii consilieri judeţeni sunt acţionari la astfel de firme trebuie să renunţe fie la traseul respectiv câştigat, fie la funcţia de consilier judeţean“, a precizat Barbărasă. Vestea că sunt incompatibili şi trebuie să renunţe la traseele câştigate sau la funcţia de consilier i-a luat prin surprindere pe cei doi aleşi care au trecute în declaraţia de interese societăţi ce au câştigat trasee de transport de persoane, licitate în Dolj. Fănel Văduva, consilier judeţean şi operator pe traseul spre Predeşti prin firma Fany Extrans SRL, a declarat că nu s-a gândit la faptul că ar putea fi incompatibil, dar că o eventuală soluţie ar putea fi transferul acţiunilor deţinute la societatea de transport care va încheia contract cu CJ Dolj. „Nu ştiam că sunt incompatibil şi, deocamdată, nu m-am gândit ce voi face. La traseu nu pot să renunţ pentru că am câştigat o licitaţie, eventual pot renunţa la firmă“, a susţinut Văduva.

 

Bunica lui Gheorghiţă, transportator judeţean

 

Potrivit legii, care reglementează incompatibilitatea aleşilor locali, situaţiile prevăzute de lege pentru consilieri sunt valabile şi pentru rudele de gradul întâi ale acestora, adică pentru părinţi, soţii sau copii. Celălalt ales judeţean care are însă un traseu spre Podari, Aurel Gheorghiţă, a declarat, pentru GdS, că se va consulta cu un avocat pentru a verifica spusele secretarului Barbărasă şi că, în eventualitatea în care este într-adevăr incompatibil, va transfera acţiunile pe care le deţine la firmele de transport pe numele bunicii sale. „Nu ştiam de treaba asta. O să vedem. O să mă consult şi cu un avocat, pentru că nu ştiu dacă sunt chiar incompatibil. Este clar însă că nu o să renunţ la traseu ca să rămân în consiliul judeţean pentru că de aici sunt veniturile mele. E o probabilitate de 99% să las firma pe numele altcuiva, poate pe al bunicii mele“, a spus Aurel Gheorghiţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU